luni, 30 aprilie 2012

Liliacul


In mod clar, pentru a putea spune ca primavara este in plina desfasurare, este obligatoriu sa simtim mirosul fermecator al florilor de liliac. Este o adevarata placere a simturilor sa ai in curte o tufa de liliac. Acest arbust ne desfata prin florile frumos colorate si puternic parfumate.

LiliacLiliac
Liliac
si fluturii iubesc florile de liliac
Pentru a obtine un maxim efect, eu v-as recomanda sa tinem cont de urmatoarele sfaturi simple de ingrijire a liliacului:
Liliac
Liliac

Liliacului ii place soarele, deci plantati-l intr-un loc insorit, astfel o sa infloreasca mai mult. Liliacul nu este o planta pretentioasa cu solul sau cu apa si nici cu temperatura. Doar in primul an trebuie udata mai des pentru a fi siguri ca se prinde cum trebuie. In ceea ce priveste temperaturile prielnice, liliacul este o planta de zone de temperatura 3-7, Bucurestiul fiind in zona 6 cu un minim de temperatura iarna intre -23 si -18 grade Celcius. Acest lucru si explica de ce liliacul nostru a fost una din cele mai rezistente plante de la noi din gradina.

     Este bine sa lasam un loc mai larg in jurului liliacului pentru a ii da posibilitatea sa isi extinda ramurile si/sau sa ii apara noi lastari. Noi l-am plantat langa gard pentru a bloca vederea catre vecini dar l-as vedea plantat si cu scopul de a crea niste delimitari pentru unele zone din gradina, ca de exemplu o zona de luat masa sau pentru a demarca zona de facut plaja.


      Liliac
      Liliac inflorit
      Liliac
      Flori de liliac
      Pentru a dezvolta un aspect frumos, odata ajuns la inaltimea de 2m,  liliacul este bine sa fie taiat in fiecare primavara, imediat dupa ce florile incep sa se ofileasca. Altfel, riscam sa stricam mugurii florilor de anul viitor ce incep sa se formeze imediat dupa aceea.Se recomanda a fi taiate doar o treime din ramuri pentru a asigura revigorarea plantei, noile ramuri vor creste mai repede iar cele mai vechi vor inflori in continuare. Se va incepe cu ramurile uscate, apoi cu cele mai groase de 5cm in diametru sau care se intersecteaza unele cu altele, nepermitand soarelui sa le vada. Pentru ca liliacul poate creste pana la 6-7 metri inaltime, daca nu va fi taiat, el ajunge sa infloreasca doar pe ramurile cele mai inalte. O schema simpla de taiere poate fi gasita aici.

        Niciun comentariu:

        Trimiteți un comentariu

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...